Over de huur

Huurbeleid

De huurprijs die Het Gooi en Omstreken vraagt voor een aangeboden woning is vastgelegd in het huurbeleid. Behalve bij de jaarlijkse huurverhoging kan de huur van een woning namelijk ook veranderen bij verhuizing. In veel gevallen zal de huur voor een vrijgekomen woning worden verhoogd, maar de nieuwe huur kan ook lager zijn. Hoe dat zit leggen we hieronder uit.

Uitgangspunt
Het Gooi en Omstreken zorgt voor goede en betaalbare woningen voor mensen die op de vrije woningmarkt geen kans maken. Wij houden daarom 80% van onze woningen bereikbaar voor mensen met lagere inkomens. Daarmee bedoelen wij huishoudens die in aanmerking komen voor huurtoeslag. In de regio waarin wij werkzaam zijn, zijn echter ook de mogelijkheden voor middeninkomens op de woningmarkt beperkt. Dit komt door de hoge koopprijzen en het beperkte aanbod aan betaalbare vrije sector huurwoningen.
Sinds 2011 moeten wij van de overheid in principe sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot € 38.035 (prijspeil 2019). Maximaal 10% mogen we toewijzen aan hogere inkomens. Het Gooi en Omstreken wil deze ruimte met name gebruiken voor het toewijzen van woningen aan mensen met een inkomen tussen € 38.035 en                € 48.655 (prijspeil 2019).

Drie huursegmenten
De maximale huur is gereguleerd door de overheid. De maximale huur is afhankelijk van de grootte, het comfort, de energieprestatie van de woning en de regio waarin deze staat. Dit wordt weergegeven in de woningwaarderingspunten. Hoe meer punten een woning heeft, hoe hoger de maximale huur. De huur die Het Gooi en Omstreken vraagt is vrijwel altijd (veel) lager dan de maximale huur. In ons huurbeleid onderscheiden we drie huursegmenten.

Huursegmenten
Bereikbaar: De meeste woningen zitten in het bereikbare segment. Dit zijn huurprijzen tot de aftoppingsgrens van de huurtoeslag. Wanneer deze woningen vrijkomen wordt de huurprijs gemiddeld 75% van de maximale huur.

Middelduur:
In het middeldure segment zitten de huren tussen de aftoppingsgrens en de bovengrens van de sociale huur (€ 710,68, prijspeil 2019). Wanneer deze woningen vrijkomen wordt de huur gemiddeld 75% van de maximale huur. De segmenten bereikbaar en middelduur vormen samen het deel sociale huur.

Vrije sector:
Voor deze woningen is geen huurtoeslag mogelijk. Voor deze woningen vragen we gemiddeld 90% van de maximale huur.

Disclaimer|Sitemap|Colofon|© Het Gooi en Omstreken
x
Social media