Direct naar

Inductiekoken: snel, veilig en energiezuinig!

Het is regelmatig in het nieuws: Nederland moet in 2050 gasloos zijn om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Ook Het Gooi en Omstreken is hiermee bezig. Stap voor stap proberen we in de toekomst steeds meer van onze woningen van het aardgas af te sluiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden of als een woning leegkomt. Ook stimuleren we bewoners zelf over te stappen op inductie. 

Wat is er in de tussentijd al gebeurd?

We zijn in 2020 met een proef gestart om onze bewoners hierbij te helpen. We boden hen de mogelijkheid om elektrisch te koken. Circa 140 huishoudens hebben hiervan gebruikgemaakt en dit leverde enthousiaste reacties op. De proef is succesvol afgrond en daarom bieden wij nu aan al onze bewoners de mogelijkheid om elektrisch te koken. Lees in de flyer wat dit voor u als bewoner betekent en wat u zelf kunt doen.

Waarom gaat Het Gooi en Omstreken over op elektrisch koken?

Dit past bij onze duurzaamheidsdoelstelling. Andere maatregelen die wij nemen zijn het isoleren van daken, wanden en vloeren. Op deze manier belasten we enerzijds het milieu minder en zorgen we anderzijds voor lagere energielasten voor onze bewoners.

Hoe werkt koken op inductie?

Van alle elektrische manieren om mee te koken is inductie de meest veilige en energiezuinige keuze. Een inductiekookplaat werkt op stroom, maar de techniek is anders dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat. Wanneer u een pan op een inductiekookplaat zet, wordt de bodem van de pan verwarmd door elektromagnetische straling. De inductiekookplaat zelf blijft koud, alleen de pan wordt warm.

Hoe veilig is koken op inductie?

Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas. U kookt niet op open vuur, de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren. De kans dat iemand zich verbrandt is bij koken op inductie dus veel kleiner dan bij koken op gas of keramisch.  


Heb ik nieuwe pannen nodig voor koken op inductie?

Gelukkig is dat in de meeste gevallen niet nodig. U kunt dit eenvoudig zelf testen door een sterke magneet tegen de bodem van de pannen te houden. Blijft deze plakken? Dan zal uw pan ook werken op inductie. Bent u er daarna nog steeds niet zeker van of de pannen werken op inductie? Test de pannen dan even op de inductiekookplaat zelf.

Wat zijn de voordelen van inductiekoken?

  1. Snel
  2. Schoonmaakvriendelijk 
  3. Veilig
  4. Energiezuinig
  5. Beter controleerbaar

Waar kan ik met mijn vragen over inductiekoken terecht? 

Bekijk onze flyer. Daarin staat bijvoorbeeld uitgelegd waar u op moet letten bij de aanschaf van een elektrische kookplaat en of u de juiste aansluiting heeft. Heeft u na het lezen van de flyer nog steeds vragen? Neem dan tijdens werkdagen contact op met onze collega’s van de Servicedienst via het telefoonnummer (035) 621 08 88. Zij helpen u graag mee en geven advies en tips over elektrisch koken.

Disclaimer|Sitemap|Colofon|© Het Gooi en Omstreken
x
Social media


Schrijf een review