SamenDuurzaam

Het Gooi en Omstreken wil actief bijdragen aan een duurzame maatschappij. Wij zijn ons ervan bewust dat het creëren van een duurzame maatschappij een ingewikkelde opgave is. Hier hebben we hulp bij nodig. Daarom zijn wij SamenDuurzaam. Samen met onze bewoners, gemeenten en andere lokale organisaties. We richten ons op een aantal thema’s: energiebesparing, vergroening en biodiversiteit. Op deze pagina vindt u informatie over deze thema’s, wat dit voor u betekent en wat u zelf of samen met ons kunt doen.  


Energiebesparing

Het Gooi en Omstreken heeft de afgelopen jaren voorop gelopen in het verduurzamen van haar woningen. Mede door de stijgende energieprijzen willen we onze bewoners en medewerkers verder helpen om zelf meer energie te besparen. Daarom werken we samen met gemeenten, lokale energiecoöperaties én bewoners. Met behulp van energiedisplays, bespaaradvies en besparingsproducten gaan we samen voor een lager energieverbruik. Heeft u moeite met het betalen van de energierekening? Ook daarover geven onderstaande energiecoöperaties u graag advies. 

Gratis producten en advies

Verschillende lokale energiecoöperaties bij u in de buurt organiseren markten, (online) workshops en huis-aan-huis bezoeken. Zij delen gratis energiebesparende producten uit en geven bespaaradvies. Kijk hieronder hoe uw gemeente of energiecoöperatie u verder kan helpen. 

 • Gemeente Blaricum en Laren – Hut van Mie
  Hut van Mie is het energie-initiatief van, voor en door bewoners van Blaricum en Laren. Een belangrijke activiteit is het ondersteunen van bewoners bij het besparen van energie.  
 • Gemeente Bunschoten
  Via de gemeente Bunschoten kunt u energiebesparende producten aanvragen. Of een gesprek inplannen met een energiecoach. 
 • Gemeente Gooise Meren – Energiecoöperatie Wattnu 
  Wattnu
  organiseert in Gooise Meren Buurt Energieklusdagen. Energiecoaches geven tijdens deze dagen advies en delen gratis besparingsproducten uit. Er zijn ook Energieklussers die u direct kunnen helpen bij het aanbrengen of installeren van deze producten. Ook starten zij een traject voor bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening.
 • Gemeente Hilversum – Energiecoöperaties HilverZon en HET
  Energiecoöperaties HilverZon en HET organiseren in verschillende wijken acties en een Energie Event. U kunt zich aanmelden voor een workshop Energiebesparing, een online Energy challenge of een huisbezoek van een energieconciërge. Ook starten zij een traject voor bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening.
 • Gemeente Wijdemeren – Energiecoöperatie Wijdemeren
  De 
  energiebespaarcoaches van Energiecoöperatie Wijdemeren gaan wijk voor wijk bij bewoners langs. Zij geven tips voor kleine maatregelen. U kunt ook een gesprek met de energiebespaarcoach aanvragen. Ook starten zij een traject voor bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening.

Energiedisplays 

Een energiedisplay is een klein digitaal hulpmiddel dat inzicht geeft in het energieverbruik in uw woning. Op het display kunt u continu het actuele energieverbruik zien. Een aantal medewerkers van Het Gooi en Omstreken hebben het energiedisplay thuis getest. Onze bewoners in Bunschoten, Gooise Meren en Wijdemeren kunnen ook gebruik maken van een energiedisplay. Neem daarvoor contact op met uw energiecoöperatie.  

Susanne: ‘Soms denken we thuis dat we weinig energie verbruiken, maar dan schiet ineens de meter in het rood. Na onderzoek bleek dit onze boiler in de keuken te zijn. Die is dan bezig met water verwarmen. Als wij langere tijd van huis gaan zetten we de boiler voortaan uit. Dat inzicht gaf het energiedisplay.’ 

Taco: ‘Het energiedisplay laat makkelijk het totaalverbruik tussen verschillende dagen of weken zien. Het is een toegankelijk middel om je uit te dagen. Bijvoorbeeld: Hoeveel bespaar ik als ik de verwarming een week lang 1 graad lager zet? Omdat je meteen kan zien hoeveel impact je acties hebben, inspireert het je om steeds een stapje verder te gaan.’Vergroening en biodiversiteit

Het Gooi en Omstreken wil samenwerken aan woonplezier in de buurt. Daar hoort vergroening van de buurt ook bij! Een groene omgeving heeft namelijk een positief effect op de gezondheid van mensen. Daarnaast vermindert groen in de zomer hitte rondom de woning. En kan het water sneller weg na een harde regenval, waardoor het eventuele overlast of schade kan voorkomen. Er zijn veel dingen die u als bewoner zelf kunt doen om de omgeving te vergroenen. 

Tuinen 

Veel bewoners hebben een tuin. En sommige tuinen liggen vol tegels. Het Gooi en Omstreken raadt alle bewoners aan om een gedeelte van de tuin groen te maken. Hoe? Haal de tegels eruit en doe er planten in. Er zijn planten die weinig onderhoud vragen of initiatieven waar gratis/goedkope planten te halen zijn. Gebrek aan tijd of geld hoeft u niet tegen te houden voor een groenere tuin. Kijk voor inspiratie voor uw tuin naar de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.

Geveltuintjes of boomspiegels 

Als u geen tuin heeft, dan kunt u wellicht een geveltuintje aanleggen of een boomspiegel (de ruimte zonder bestrating direct onder een boom) beplanten. Kijk daarvoor goed wat uw gemeente hierin adviseert. De gemeente Hilversum legt geveltuintjes bijvoorbeeld voor u aan.
Let wel op: het onderhoud van de geveltuintjes en boomspiegels is voor u als bewoner.

Het NK Tegelwippen 2022 is gestart!

Helpt u ook mee met vergroenen? Kijk voor meer informatie op NK Tegelwippen

NK Tegelwippen 2022 - Startschot from NK Tegelwippen on Vimeo.

Groene klimaatpleinen 

Als u advies wilt over de inrichting van uw tuin of welke planten het beste groeien of het minste onderhoud nodig hebben, dan kunt u naar een Klimaatplein in een tuincentrum gaan. Er zijn er twee bij onze bewoners in de buurt: Intratuin Hilversum en Tuincentrum Rebel in Huizen.

Klik hier voor meer informatie over groene klimaatpleinen. 


Lokale organisaties per gemeente 

Naast uw gemeente zijn er veel lokale organisaties die u kunnen helpen met vergroening van de buurt. Hieronder vindt u per gemeente welke organisaties u verder kunnen helpen of wat uw gemeente u aanbiedt.

Gemeente Blaricum en Laren

Gemeente Bunschoten

Gemeente Gooise Meren

 • Gemeente Gooise Meren geeft uitgebreid advies over vergroening van de tuin.
 • De AltijdWerkplaats verbindt het kleine persoonlijke geluk, zingeving, voldoening en waardering, met het grote geluk 'save the planet' door verantwoord werk voor groen te doen.
 • De beweging Samen Sneller Duurzaam bestaat uit een groot aantal lokale samenwerkingen om duurzaamheid binnen Gooise Meren te versnellen.
 • De gemeente Gooise Meren is aangesloten bij Stichting Steenbreek.

Gemeente Hilversum

Gemeente Wijdemeren

 • Vrijwilligersorganisatie leefbaarheid en groen De Appelboom

Wat kunt u zelf doen tegen hitte in huis?

De afgelopen zomers hadden we flink wat hete en droge weken.
Gelukkig zijn er best wat manieren om slim om te gaan met hitte in huis. We informeren u graag over een aantal effectieve maatregelen.

 1. Doe rustig aan bij hitte
  Als het lang warm is, bent u sneller moe. Maar ook kunt u duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Maak u vooral niet druk. Stel bijvoorbeeld het stofzuigen gewoon een keertje uit.
 2. Lucht uw huis 's ochtends en 's avonds's
  Ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het even lekker doorwaaien. Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Heeft uw huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haalt u minder warme lucht in huis.
 3. Houd zonneschijn tegen
  Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Zonnewering aan de buitenkant werkt het beste tegen hitte. Maar ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten.
 4. Ga met groen voor meer koelte
  Ook met natuurlijke beschutting kunt u zorgen voor een koeler huis. Met planten tegen de buitenmuur of een struik of boom voor uw huis, zorgt u voor schaduw. Een boom houdt uw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Beplanting zorgt ook voor een koelere tuin. Tegels en bestrating rondom het huis houden hitte lang vast. Een groene tuin is wel 5 tot 7 graden koeler dan een volledig versteende tuin. Denk er dan ook over na wat 'groen' te planten. Zo bent u voorbereid op een volgende warme zomer.
 1. Zet apparaten uit
  Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje. Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heeft ubuiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen wappert de schone was met dit weer razendsnel droog.
 2. Maak een goedkope 'airco'
  Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. U kunt ook uw eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.
  Een ventilator is natuurlijk heel fijn bij hitte. Maar let goed op stof op uw ventilator als u een tijdje niet bent thuis geweest. Of wanneer u de ventilator al even niet heeft gebruikt. Stof op een ventilator kan brand veroorzaken.
 3. Plak geen folie op ruiten
  Overweegt u om folie op de ruiten te plakken? Een thermische breuk kan in alle soorten glas ontstaan. Een thermische breuk komt vaak door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Bijvoorbeeld als de zon er een tijdje op schijnt. Door het plakken van folie op een raam wordt de kans op een thermische breuk soms groter. Plak daarom geen folie op de ruit. Of laat u goed informeren over de folie die u wilt opplakken.

Laten we het SamenDoen - Bewonersinitiatieven

Heeft u een goed duurzaam idee voor uw woonomgeving en wilt u dit gezamenlijk met uw buren doen? Misschien kan Het Gooi en Omstreken u hierbij ondersteunen. Enkele bewoners gingen u al voor, zoals Maaike die graag geveltuintjes wilde in het centrum van Hilversum. Klik hier voor meer informatie over bewonersinitiatieven op de SamenDoen pagina.

 

 

 

 

 

 

 


Veelgestelde duurzaamheidsvragen

 • Kan ik overstappen naar koken op elektra?
  Ja dat kan. Wilt u weten hoe? Klik hier voor meer informatie.
 • Mijn woning is niet of slecht geïsoleerd. Wanneer gaat Het Gooi en Omstreken bij mijn woning aan de slag?
  Een groot deel van de woningen zijn de afgelopen jaren verbeterd naar energielabel B of hoger. Er is ook nog een deel van de woningen niet aangepakt. Dit zijn woningen die vaak lastiger energetisch te verbeteren zijn. Het Gooi en Omstreken bekijkt welke woningen nog energetisch verbeterd kunnen worden. De verwachting is dat de eerste projecten in 2023 of 2024 starten. We informeren de betreffende bewoners, zodra dit mogelijk is.
 • Kan ik zonnepanelen krijgen via het Gooi en Omstreken?
  Wij bieden op dit moment nog geen zonnepanelen aan. Wij verwachten dat bij veel woningen (als er geen gas meer in de wijk is) de verwarming elektrisch zal plaatsvinden. Het stroomverbruik zal op dat moment flink toenemen en wij willen zonnepanelen dan ook op dat moment aanbieden. Als u zelf zonnepanelen wilt aanschaffen voor uw eengezinswoning dan kan dat. Hiervoor moet u eerst een ZAV-aanvraag bij ons doen.
 • Kan ik een groen (schuur)dak krijgen via Het Gooi en Omstreken?
  Op dit moment bieden wij geen groene (schuur)daken aan. Als u zelf een groen (schuur)dak wilt aanbrengen dan kan dat in de meeste gevallen. Dit is afhankelijk van de staat van uw (schuur)dak. Hiervoor moet u eerst een ZAV-aanvraag bij ons doen. Sommige gemeentes of provincies geven subsidie voor groene daken. Wij raden u aan om te kijken of u hiervoor in aanmerking komt.

 

 • Gaan mijn kosten voor het gas omhoog als Het Gooi en Omstreken de verwarming afrekent in de servicekosten?
  Dit is natuurlijk afhankelijk van uw verbruik. Maar de tarieven zijn vastgezet in een contract voor de aankomende jaren.
 • Hoe weet ik of ik gas afneem bij Het Gooi en Omstreken?
  U ziet dit in de servicekosten. Daar staat een post opgenomen voor verwarming (dit staat vermeld als component 02 warmtekosten). Dan is er een collectieve ketel. U ontvangt dan jaarlijks voor juli een afrekening over de servicekosten.
 • De gemeente heeft mijn wijk aangewezen als startbuurt om aardgasvrij te worden. Wat moet ik doen?
  De meeste gemeenten hebben wijken aangewezen om te onderzoeken of en hoe wijken van het aardgas af kunnen. Dit is onderdeel van de 'transitievisie warmte'. Als woningcorporatie vinden wij de betaalbaarheid van de alternatieve warmte-oplossingen van groot belang. Denk hierbij aan de vaste en variabele energiekosten voor u als bewoner. Het kan zijn dat de gemeente u vraagt mee te denken, verder hoeft u niets te doen.

Nieuws

Meent Aardgasvrij - Hilversum Aardgasvrij
De Hilversumse Meent heeft een subsidie ontvangen vanuit het programma Proeftuinen Aardgasvrije Wijken. Op de website leest u hierover de laatste informatie.

Het Gooi en Omstreken ondertekent convenant Houtbouw

Wat kunt u zelf doen tegen hitte in huis? (gooienom.nl)

Waarom schakelen we soms een ecoloog in? (gooienom.nl)

 

Disclaimer|Sitemap|Colofon|© Het Gooi en Omstreken
x
Social media


Schrijf een review