SamenDuurzaam
Het Gooi en Omstreken wil actief bijdragen aan een duurzame maatschappij. Wij zijn ons ervan bewust dat het creëren van een duurzame maatschappij een ingewikkelde opgave is. Hier hebben we hulp bij nodig. Daarom zijn wij SamenDuurzaam. Samen met onze bewoners, gemeenten en andere lokale organisaties. We richten ons op een aantal thema’s: energiebesparing, vergroening en biodiversiteit. Op deze pagina vindt u informatie over deze thema’s, wat dit voor u betekent en wat u zelf of samen met ons kunt doen.
Energiebesparing
Het Gooi en Omstreken heeft de afgelopen jaren voorop gelopen in het verduurzamen van haar woningen. Mede door de stijgende energieprijzen willen we onze bewoners en medewerkers verder helpen om zelf meer energie te besparen. Daarom werken we samen met gemeenten, lokale energiecoöperaties én bewoners. Met behulp van energiedisplays, bespaaradvies en besparingsproducten gaan we samen voor een lager energieverbruik. Heeft u moeite met het betalen van de energierekening? Ook daarover geven onderstaande energiecoöperaties u graag advies.
Gratis producten en advies
Verschillende lokale energiecoöperaties bij u in de buurt organiseren markten, (online) workshops en huis-aan-huis bezoeken. Zij delen gratis energiebesparende producten uit en geven bespaaradvies. Kijk hieronder hoe uw gemeente of energiecoöperatie u verder kan helpen.
- Gemeente Blaricum en Laren – Hut van Mie
Hut van Mie is het energie-initiatief van, voor en door bewoners van Blaricum en Laren. Een belangrijke activiteit is het ondersteunen van bewoners bij het besparen van energie.
- Gemeente Bunschoten
Via de gemeente Bunschoten kunt u energiebesparende producten aanvragen. Of een gesprek inplannen met een energiecoach. Elke tweede zaterdag van de maand staan deze coaches ook op de zaterdagmarkt om u verder te helpen. - Gemeente Gooise Meren – Energiecoöperatie Wattnu
Wattnu organiseert in Gooise Meren Buurt Energieklusdagen. Energiecoaches geven tijdens deze dagen advies en delen gratis besparingsproducten uit. Er zijn ook Energieklussers die u direct kunnen helpen bij het aanbrengen of installeren van deze producten. Ook starten zij een traject voor bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening. - Gemeente Hilversum – Energiecoöperaties HilverZon en HET
Energiecoöperaties HilverZon en HET organiseren in verschillende wijken acties en een Energie Event. U kunt zich aanmelden voor een workshop Energiebesparing, een online Energy challenge of een huisbezoek van een energieconciërge. Ook starten zij een traject voor bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening. - Gemeente Wijdemeren – Energiecoöperatie Wijdemeren
De energiebespaarcoaches van Energiecoöperatie Wijdemeren gaan wijk voor wijk bij bewoners langs. Zij geven tips voor kleine maatregelen. U kunt ook een gesprek met de energiebespaarcoach aanvragen. Ook starten zij een traject voor bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening.
Energiedisplays
Een energiedisplay is een klein digitaal hulpmiddel dat inzicht geeft in het energieverbruik in uw woning. Op het display kunt u continu het actuele energieverbruik zien. Een aantal medewerkers van Het Gooi en Omstreken hebben het energiedisplay thuis getest. Onze bewoners in Bunschoten, Gooise Meren en Wijdemeren kunnen ook gebruik maken van een energiedisplay. Neem daarvoor contact op met uw energiecoöperatie.
Susanne: ‘Soms denken we thuis dat we weinig energie verbruiken, maar dan schiet ineens de meter in het rood. Na onderzoek bleek dit onze boiler in de keuken te zijn. Die is dan bezig met water verwarmen. Als wij langere tijd van huis gaan zetten we de boiler voortaan uit. Dat inzicht gaf het energiedisplay.’ | Taco: ‘Het energiedisplay laat makkelijk het totaalverbruik tussen verschillende dagen of weken zien. Het is een toegankelijk middel om je uit te dagen. Bijvoorbeeld: Hoeveel bespaar ik als ik de verwarming een week lang 1 graad lager zet? Omdat je meteen kan zien hoeveel impact je acties hebben, inspireert het je om steeds een stapje verder te gaan.’ |
Vergroening en biodiversiteit
Het Gooi en Omstreken wil samenwerken aan woonplezier in de buurt. Daar hoort vergroening van de buurt ook bij! Een groene omgeving heeft namelijk een positief effect op de gezondheid van mensen. Daarnaast vermindert groen in de zomer hitte rondom de woning. En kan het water sneller weg na een harde regenval, waardoor het eventuele overlast of schade kan voorkomen. Er zijn veel dingen die u als bewoner zelf kunt doen om de omgeving te vergroenen.
TuinenVeel bewoners hebben een tuin. En sommige tuinen liggen vol tegels. Het Gooi en Omstreken raadt alle bewoners aan om een gedeelte van de tuin groen te maken. Hoe? Haal de tegels eruit en doe er planten in. Er zijn planten die weinig onderhoud vragen of initiatieven waar gratis/goedkope planten te halen zijn. Gebrek aan tijd of geld hoeft u niet tegen te houden voor een groenere tuin. Kijk voor inspiratie voor uw tuin naar de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. | Geveltuintjes of boomspiegels Als u geen tuin heeft, dan kunt u wellicht een geveltuintje aanleggen of een boomspiegel (de ruimte zonder bestrating direct onder een boom) beplanten. Kijk daarvoor goed wat uw gemeente hierin adviseert. De gemeente Hilversum legt geveltuintjes bijvoorbeeld voor u aan. |
Het NK Tegelwippen 2022 is gestart!Helpt u ook mee met vergroenen? Kijk voor meer informatie op NK Tegelwippen NK Tegelwippen 2022 - Startschot from NK Tegelwippen on Vimeo. | Groene klimaatpleinenAls u advies wilt over de inrichting van uw tuin of welke planten het beste groeien of het minste onderhoud nodig hebben, dan kunt u naar een Klimaatplein in een tuincentrum gaan. Er zijn er twee bij onze bewoners in de buurt: Intratuin Hilversum en Tuincentrum Rebel in Huizen. Klik hier voor meer informatie over groene klimaatpleinen. ![]() |
Lokale organisaties per gemeente
Naast uw gemeente zijn er veel lokale organisaties die u kunnen helpen met vergroening van de buurt. Hieronder vindt u per gemeente welke organisaties u verder kunnen helpen of wat uw gemeente u aanbiedt.
Gemeente Blaricum en Laren
Gemeente Bunschoten
Gemeente Gooise Meren
| Gemeente Hilversum
Gemeente Wijdemeren
|
Wat kunt u zelf doen tegen hitte in huis?
De afgelopen zomers hadden we flink wat hete en droge weken.
Gelukkig zijn er best wat manieren om slim om te gaan met hitte in huis. We informeren u graag over een aantal effectieve maatregelen.
|
|
Laten we het SamenDoen - Bewonersinitiatieven
Heeft u een goed duurzaam idee voor uw woonomgeving en wilt u dit gezamenlijk met uw buren doen? Misschien kan Het Gooi en Omstreken u hierbij ondersteunen. Enkele bewoners gingen u al voor, zoals Maaike die graag geveltuintjes wilde in het centrum van Hilversum. Klik hier voor meer informatie over bewonersinitiatieven op de SamenDoen pagina.
Veelgestelde duurzaamheidsvragen
|
|
NieuwsMeent Aardgasvrij - Hilversum Aardgasvrij Het Gooi en Omstreken ondertekent convenant Houtbouw | |