Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen » Energieverbetering

Terug naar het overzicht

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Maatregelen die uw woning energiezuiniger maken. Het isoleren van het dak, de gevel en de vloer maakt al veel verschil. Maar ook het aanbrengen van dubbel glas, het dichten van kieren en het plaatsen van een HR-Combiketel besparen energie. Per woning verschilt het welke maatregelen (kunnen) worden uitgevoerd.

 

Moet ik een huurverhoging betalen voor de energiebesparende maatregelen?

Voor de energiebesparende werkzaamheden wordt geen huurverhoging gevraagd*. Ook voor toekomstige projecten willen wij dit graag zo houden. Wij zijn hiervoor echter ook afhankelijk van de ontwikkelingen in politiek Den Haag. Het kabinet wil dat corporaties in de toekomst meer geld afdragen aan het Rijk. Als dit doorgaat, moeten wij misschien ons (huur)beleid aanpassen.

* Uitzondering hierop is het aanbrengen van een nieuwe Cv-installatie. Zie voor meer uitleg de vraag ‘Brengen jullie ook nieuwe Cv-installaties aan als jullie woningen energiezuiniger maken?’

 

Wanneer is mijn woning aan de beurt?

Als wij met uw woning aan de slag gaan ontvangt u hierover altijd persoonlijk bericht per brief.

 

Brengen jullie ook nieuwe Cv-installaties aan als jullie woningen energiezuiger maken?

Wanneer de huidige installatie voor verwarming toe is aan vervanging dan nemen we dit in principe mee in het energieproject. Als de huidige installatie uw eigendom is, dan staat hier wel een bijdrage in de huur tegenover. U ontvangt hiervoor vrijblijvend een voorstel. Als u hiermee akkoord gaat, dan brengen we een nieuwe Cv-installatie aan. De installatie en het onderhoud nemen we hierbij van u over. Als de huidige installatie eigendom is van Het Gooi en Omstreken, dan is de vervanging kosteloos.

 

Ik heb mijn woning zelf al energiezuiniger gemaakt. Hoe gaan jullie hiermee om?

Voordat wij starten, gaan wij samen met de aannemer bij elke woning langs om de situatie te bekijken. Zijn de voorzieningen goed en toekomstbestendig aangebracht? Dan kunnen ze gewoon blijven zitten. Als er aanpassingen nodig zijn, zorgen wij er uiteraard voor dat alles netjes wordt afgewerkt. Alles wordt zo veel mogelijk in de oude staat teruggebracht.

 

Bij de buren doen jullie iets anders dan bij mijn woning. Hoe kan dit?

Wij voeren niet bij alle woningen dezelfde werkzaamheden uit. Sommige woningen zijn al energiezuiniger gemaakt. Bijvoorbeeld door de vorige bewoner. Of door Het Gooi en Omstreken toen er een nieuwe bewoner kwam wonen. Daarnaast komen er binnen één project vaak verschillende soorten woningen voor, zoals appartementen en eengezinswoningen.

 

Jullie gaan mijn woning energiezuiniger maken. Krijg ik dan ook meteen een nieuwe badkamer of keuken?

Nee, badkamers en keuken worden niet meegenomen tijdens een energieproject. De werkzaamheden zijn gericht op het energiezuiniger maken van uw woning. Alleen onderhoudswerkzaamheden die goed te combineren zijn met het project worden meegenomen. U kunt hierbij denken aan schilderwerk of het vervangen van dakgoten.

 

Gebruiken jullie PUR-schuim in mijn woning?

De afgelopen periode is er veel media-aandacht geweest voor het isoleren van vloeren met PUR-schuim. Het product zou tot gezondheidsklachten kunnen leiden bij bewoners. Dit zou te maken hebben met het onvoldoende mengen van twee bestandsdelen.

Uit onderzoek van TNO uit 2013 kwam naar voren dat er geen relatie bestaat tussen PUR-schuim en gezondheidsklachten. Tegelijkertijd zijn deze klachten ook niet helemaal uit te sluiten. Daarom heeft Het Gooi en Omstreken besloten om geen PUR-schuim meer toe te passen bij het isoleren van vloeren.

Incidenteel passen we nog wel PUR-schuim toe voor het dichtmaken van gaten. Dit gebeurt met een spuitbus, waarbij de twee bestanddelen al gemengd zijn. Hierdoor vindt er geen reactie plaats die schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid.

 

Bij mijn woning is in het verleden tegen huurverhoging dubbel glas geplaatst. Krijg ik een compensatie voor de huurverhoging die ik betaal?

Op dit moment wordt enkel glas kosteloos vervangen als we een project uitvoeren op het gebied van energieverbetering. In het verleden is een huurverhoging doorberekend als op uw verzoek dubbel glas is geplaatst. Wij geven geen compensatie voor de in het verleden doorberekende huurverhoging die u betaalt.

Vanaf het moment dat het isolatieglas is geplaatst heeft u het voordeel van het lagere energieverbruik genoten en is uw wooncomfort verhoogd. Wij vragen nog wel een huurverhoging aan bewoners die op individuele basis een verzoek doen om dubbel glas te plaatsen. Wij raden u aan om eerst bij ons te informeren wanneer uw woning op de planning staat om glas te vervangen. Dan kunt u vervolgens zelf de afweging maken: wacht u hier op of laat u tegen huurverhoging al eerder dubbel glas aanbrengen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Bouwbureau via (035) 672 66 99.

 

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen?

In onze speciale Energiekrant vindt u veel praktische tips. U kunt de krant afhalen in ons kantoor aan de Schapenkamp of downloaden van onze website (onder het kopje Folders en Formulieren).

 

Het enkel glas in mijn woning is vervangen door dubbel (HR++)glas. Nu heb ik echter nog steeds last van condensatie op mijn glas. Hoe kan dit?

Dubbel (HR++)glas isoleert een stuk beter dan enkel glas. Door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan er condensatie ontstaan aan de buitenzijde van het glas. Dit is met name het geval in de ochtenduren in het voor- en najaar. De condensatie is vooral een teken dat het glas goed isoleert. Het vocht trekt vanzelf weer weg als de buitentemperatuur oploopt.

 

Isoleren en ventileren, is dat niet tegenstrijdig?

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om te ventileren. Als uw woning is geïsoleerd is dit des te belangrijker. Vervuilde en vochtige lucht verlaat dat de woning dan immers niet meer vanzelf via bijvoorbeeld naden en kieren. Een te hoge luchtvochtigheid koelt uw huis af, waardoor u juist meer moet stoken om het warm te houden. Zorg er daarom voor dat uw ventilatieroosters altijd openstaan. Zet wanneer u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn een extra raam open.

Disclaimer|Sitemap|Colofon|© Het Gooi en Omstreken
x
Social media


Schrijf een review