Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen » Veilig wonen

Terug naar het overzicht

Wat moet ik doen als mijn rookmelder afgaat?

Controleer eerst elk vertrek in uw woning om zeker te weten dat er geen brand/rook in uw woning is. Mocht dat niet zo zijn dan kan de batterij leeg zijn of er kan stof in de rookmelder zitten. Het stof kunt u met een stofzuiger eruit zuigen. Blijft de rookmelder alsnog piepen, dan kunt u batterij vervangen door met een kleine schroevendraaier het palletje in te drukken (op de montageplaat) zodat u de rookmelder los kunt schuiven/draaien van de montageplaat. Nu kunt u de batterij vervangen en de rookmelder weer monteren op de montageplaat. Let op: Bij sommige types kunt u de batterij niet vervangen, dan kunt u de rookmelder omwisselen bij het kantoor van Het Gooi en Omstreken. Controleer na het vervangen van de batterij altijd de werking even door op de testknop te drukken, dan geeft hij bij een goede werking een testsignaal af. Mocht het bovenstaande niet werken, neemt u dan contact op met de Servicedienst.

 

Wanneer kan er asbest in mijn woning zitten?

Asbest kan voorkomen in woningen die gebouwd zijn voor 1994. In sommige gevallen is asbest gevaarlijk, maar vaak ook niet. Meer informatie over soorten asbest, de risico’s en de maatregelen die Het Gooi en Omstreken neemt leest u in de folder Asbest die u kunt downloaden op de pagina Folders en Formulieren.

 

Wat is het bouwjaar van mijn huurwoning i.v.m. asbest?

Wilt u weten wat het bouwjaar is van de door u gehuurde woning? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwzaken via (035) 672 66 99 of gebruik maken van het Contactformulier.

 

Wat moet ik doen als ik gas ruik?

In de meterkast bevindt zich de gasmeter en de hoofdkraan. Op de leiding is bij de meeste woningen een kooktoestel en een kachel of cv-ketel aangesloten.
Als u gas ruikt moet u voorkomen dat er vuur of vonken kunnen ontstaan. Let op: ook het omzetten van een lichtschakelaar kan een vonkje veroorzaken. Doe onmiddellijk alle deuren en ramen open. Kijk vervolgens of uw gasstel uitstaat. Als u toch gas blijft ruiken, sluit dan de hoofdkraan in de meterkast en bel onmiddellijk de servicedienst van Het Gooi en Omstreken op telefoonnummer (035) 621 08 88 of uw energiemaatschappij.

 

Kan er Legionella voorkomen in de waterleiding?

In waterleidingen kan de Legionellabacterie zich bij hogere temperaturen ontwikkelen. Hij groeit in stilstaand water bij een temperatuur tussen de 25º en de 50º Celsius. Vaak zit de Legionellabacterie in uw waterleiding zonder dat u er ook maar iets van merkt of dat er een gezondheidsgevaar is bij het drinken. Alleen de nevel kan bij sterke concentratie een gezondheidsrisico vormen.
Het Gooi en Omstreken doet er alles aan om ervoor te zorgen dat Legionella in uw woning weinig kans kan krijgen. Dit houdt in dat er een dusdanig systeem voor uw woning is ontworpen dat Legionella (bijna) geen kans krijgt om zich in de leidingen te ontwikkelen.

Wat u zelf kunt doen
Als u langer dan een week uw woning verlaat, dan kunt u het water afsluiten en aftappen. In een lege leiding kan immers geen Legionellabacterie groeien. Als dit niet mogelijk is, omdat bijvoorbeeld andere mensen in uw woning uw planten water geven, dan kunt u het volgende doen bij thuiskomst:

1. Een koudwaterkraan open zetten en 5 minuten laten lopen.
2. Leg de douchekop op het putje en zet de warmwaterkraan open. Zorg ervoor dat het raam of ventilatierooster geopend is. Als het water boven de 60° Celsius komt, worden alle bacteriën gedood.
3. De wastafelkraan in de badkamer een stukje open zetten.
4. Verlaat meteen de badkamer en zorg ervoor dat tijdens het spoelen niemand naar binnen kan.
5. De overige kranen in uw woning 5 minuten open zetten.
6. Het toilet doorspoelen.

Disclaimer|Sitemap|Colofon|© Het Gooi en Omstreken
x
Social media


Schrijf een review